loading

Hacamat nasıl yapılır?

05-09-2018 11:45    782

Hastanın kabulu ve hastalık hikayesinin alınması, uygun kupa noktalarının belirlenmesi, uygulama öncesi ve sonrası dikkat edilecek hususlar, işlem öncesi uygun malzeme seçimi, işlem için yeterli sürenin belirlenmesi doktor tarafından yapılmalıdır. Nasıl yapılacağı tüm tedavi yöntemlerinde olduğu gibi bir doktor karar vermeli. Doktor yada doktor gözetiminde bir sağlık personelinin yapması gereklidir.

Kişinin herhangi bir şikayeti yoksa detoks, sünnet ya da sağlığı koruma amaçlı yapılması planlanıyorsa ay takvimi günlerine uymak hacamat tedavisinin etkisini artırır. Ay’ın Dünya’ya göre pozisyonu nasıl gel gitlere sebep oluyorsa vücudumuzun 2/3’ü sudan oluştuğu için Ay vücut sıvılarının akışkanlığını da değiştirir. Ay takviminin 15-25. günleri hacamat tedavisi için uygundur. Ancak hacamat tedavisi hastalık durumunda tedavi amaçlı yapılacaksa ay günlerine bakılmaksızın en kısa sürede yapılmalıdır.

Hacamat (kupa) tedavisi steril şartların sağlanması için klinikte yapılmalıdır. Ev ortamında yeterli hijyenin sağlanması mümkün değildir. Hacamat kupaları tek kullanımlık(kullan at şeklinde ) olmalıdır. Uygulayıcı eldiven giymeli ve uygulama bölgesi steril edildikten sonra 5-6 dakikalık kuru kupa uygulaması yapılmalı sonrasında  yine tek kullanımlık bistüri ile cilde küçük çizikler atılmalıdır. Çiziklerin uzunluğu ve derinliği hacamat tedavisinin etkinliği için önemlidir. Gerekesiz derin çizikler iz(skar) bırakmakta ve sonrasında bu skar dokusu vücut için bozucu alan dediğimiz hastalık oluşmasına zemin hazırlayan faktör olmaktadır.

Gereksiz yere fazla kupa uygulanması hastada kan kaybına neden olur. Kafadaki bıngıldak yerlerine ve ense çukuruna hacamat yapılmamalıdır.


Etiketler: